SPIE Русский Українська English            VK
   

Йошіакі Като зі школи нових фотонних вирбництв (Yoshiaki Kato, Graduate School for the Creation of New Photonics Industries, Japan) в свої статті відзначив:

Оптичні технології докорінно змінили наше повсякденне життя і нашу взаємодію зі світом. Підключення до глобальної мережі Інтернет, чиста енергія від сонячних батарей, економія електроенергії завдяки світлодіодним освітлювачам, мінімально інвазивні хірургічні та діагностичні методи з використанням ендоскопів. Унікальний потенціал дозволяє оптотехниці також мати вирішальне значення для вирішення багатьох проблем 21-го століття.

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 2015 рік Міжнародним роком оптотехніки та оптичних технологій. Це рішення визнає важливість підвищення глобальної поінформованості про вплив таких технологій в галузі сталого розвитку та їх потенціал, щоб допомогти в таких областях, як енергетика, освіта, сільське господарство та охорона здоров'я.

Міжнародний рік оптотехніки є величезною можливістю для просування можливих рішень проблем застосування досягнень для директивних органів, ділових кіл і широкої громадськості по всьому світу. Передбачено заходи, присвячені оптотехниці на національному, регіональному та міжнародному рівнях.

Попередня святковому року Нобелівська премія 2014 з фізики була присуджена "за винахід ефективних синіх світлодіодів, які дозволили створення яскравих і енергозберігаючих джерел білого світла." Лауреатами премії були Ісам Акасака, Хіроші Амано. Світлодіоди споживають в 10 разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи. Освітлення представляє 20% до 30% споживання електроенергії, що становить 40% від загального споживання енергії в Японії і 20% по всьому світу. З огляду на ці цифри, легко побачити, наскільки значним економії енергії може бути, якщо регулярне висвітлення замінюється світлодіодами.

Хіроші Aмано прочитав спеціальну лекцію в рамках Міжнародного року святкування оптики і фотоніки на Міжнародному конгресі (ОРІС) в Йокогамі. OPIC був започатковний в 2012 році і проводиться щорічно з міжнародною виставкою для демонстрації новітніх досягнень науки і техніки з усього світу. Рейнхарт Poprawe, директор інституту лазерних технологій Фраунгофера в Німеччині, виступив з презентацією цифрового фотонного виробництва, що робить можливим виготовлення практично будь-які продукти з цифрових даних з використанням лазерів. Швидкий розвиток цієї технології тісно асоціюються з поняттям «Промисловість 4.0». Це поняття засноване на тому, що обсяг виробництва машин, заводи і послуги будуть підключені через Інтернет, що призводить до нових цінностей і бізнес-моделей і, таким чином, сприяючи сталому розвитку в усьому світі.

Оскільки інноваційна технологія має свої витоки у фундаментальній науці, важливо продовжувати підтримувати фундаментальні дослідження, в яких часто потрібні роки, щоб отримати результати. Саме ця ідея впроваджена Міністерством освіти, культури, спорту, науки і технологій Японії та провідними виробниками. В 2008 р за фінансування Міністерства позпочато десятилітню програму розбудови фотоніки (10-year Photon Frontier Network). За рахунок співпраці вчених різних дисциплін, вона приводить до унікальних результатів. Одним із прикладів є фотонний кристал (Emitting Laser -PCSEL). Діод був розроблений Сусуму Нода в Кіотському університеті. Лазерний промінь більше 1 Вт з дифракцою розбіжністю був згенерований з дуже маленькиго PCSEL пристрою. Розробка 100-ватного PCSEL знаходиться в стадії розробки, яка фінансується агентством Японії по науці і техніці(JST) за програмою ACCEL.

Оптична технологія використовується практично у всіх областях техніки і промисловості. Фотоніка зростає швидше, ніж темпи зростання світового валового продукту. Згідно зі звітом Photonics Industry 2013,світовий ринок фотоніки складав приблизно 350 млрд євро (429 млрд доларів) в 2011 році, прогнозується зростання в 2020 р понад 615 млрд євро. У 2011 році азіатськими країнами поставляється 70% ринку. Азіатські країни вже кооперуються, щоб виробляти і продавати фотонні та інші продукти. Проте, існує зростаюча необхідність стратегічних планів на основі співпраці між азіатськими країнами з метою розробки технології для більш просунутих продуктів.

У той час як наукові співтовариства Азії вже співпрацюють, існує постійна необхідність встановлення більш тісного співробітництва виробнобників. Одним із прикладів є азійська лазерна програма (Asian Intense Laser Network), яка почалася в 2004 році В її рамках проводиться Азіатський симпозіум з питань лазерної техніки. Сімпозіум проводився вісім разів - в Індії, Малайзії, Південної Кореї, В'єтнамі, Китаі, Тайвані і двічі Японії.