SPIE Русский Українська English            VK
   

Ірина Камінкова на сайті Facenews.ua аналізує результати рейтингу світових систем освіти групи Пірсон.
"Для оцінки та порівняння якості систем освіти фахівцями розроблений ряд метрик, серед яких найбільш відомі: PISA, TIMSS та PIRLS. Група Пірсон з 2012 року публікує свій індекс, розрахований за даними метрик, а також по ряду інших параметрів, таких як рівень грамотності і кількість випускників по різних країнах. Крім загального індексу, розраховуються дві його складові: навички мислення і успіхи в навчанні.
Дані по Україні в цьому рейтингу відсутні. Основна причина в тому, що за всі роки незалежності чиновники при владі не спромоглися подати жодної заявки на міжнародне тестування. Очевидно, що, не дивлячись на затяту патріотичну риторику, розвиток національної системи освіти і її просування на глобальному рівні, не входить в коло їх інтересів. Тут вже впору брати приклад з Росії, яка, незважаючи на схожі проблеми з усиханням, чадом і витоком ресурсів, все ж увійшла до двадцятки кращих і обігнала (!) США.

    В цілому, розвиток національних систем освіти в світі демонструє такі тенденції:
  • країни Східної Азії, як і раніше випереджають інших. Південна Корея знаходиться на вершині рейтингу, далі йдуть Японія (2), Сінгапур (3) і Гонконг (4). Ідеологією освіти в цих країнах є примат старанності над вродженими здібностями, чітко сформульовані цілі і завдання навчання, висока культура звітності та взаємодії серед широкого кола зацікавлених осіб.
  • Країни Скандинавії традиційно утримують сильні позиції, проте розгубили свою перевагу. Фінляндія - лідер Рейтингу-2012, перемістилася на 5 місце; а Швеція опустилася з 21-го на 24-е. Помітно покращилася позиція Ізраїлю (з 17 на 12 місце), Росії (вгору на 7 місць до 13-го) і Польщі (вгору на чотири місця до 10-го).
  • Країни, що розвиваються займають нижню половину рейтингу: Індонезія замикає список з 40 представлених країн, їй передує Мексика (39) і Бразилія (38).
1. Південна Корея.
Японія і Південна Корея жорстко конкурують за 1-е місце в рейтингу. Корейці перемогли Японію по 3-м позиціям. Японія, незважаючи на солідні інвестиції в початкову освіту дітей, поступилася в рівні мислення і ряді інших позицій рейтингу. А ви знаєте, що в Південній Кореї діти часто ходять в школу сім днів на тиждень, без вихідних? Держбюджет освіти в минулому році склав $ 11300 млн. Рівень грамотності всього населення 97,9%, в т.ч. чоловіків - 99,2%, жінок - 96,6%. ВВП на душу населення в 2014 році склав $ 34795.
2. Японія
Система освіти базується на високих технологіях, що забезпечує лідерство в рівні знань і розуміння проблем. ВВП - близько 5.96 трильйонів доларів США - прекрасна матеріальна база для подальшого розвитку.
3. Сінгапур
Лідер за рівнем системи початкової освіти, має сильні позиції за іншими показниками, що забезпечило 3-ю позицію в рейтингу. ВВП на душу населення - $ 64584, 3-е місце в світі.
4. Гонконг
У школах представлена в основному британська система освіти. Держбюджет освіти за останній рік - $ 39420 на душу населення. Початкова, середня і вища освіта мають дуже високий рівень. Навчання ведеться англійською і кантональному діалекті китайської мови. Рівень грамотності населення 94,6%, відзначається дуже хороша математична підготовка.
5. Фінляндія
Лідер рейтингу-2012 втратив свої позиції, поступившись азіатським конкурентам. Багато хто продовжує вважати систему освіти Фінляндії кращої в світі, хоча фактично вона такою вже не є. Істотним недоліком системи визнано пізній початок навчання у віці 7 років. Освіта в країні безкоштовне, річний освітній бюджет 11,1 млрд €. ВВП на душу населення - $ 36 395
6. Великобританія
Питання освіти в Великобританії вирішуються не на рівні королівства, а на рівні урядів Англії, Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу. Згідно з індексом Пірсона, Британія зайняла 2-е місце в Європі і 6-е місце в світі. При цьому шотландська система освіти отримала відносно більш високі оцінки, ніж в цілому по країні. ВВП на душу населення - $ 38711, 21-е місце в світі.
7. Канада
Англійська та французька мови є мовами навчання. Рівень грамотності не менше 99% (як серед чоловіків, так і серед жінок). Показник рівня освіти також високий. Відсоток випускників коледжу найвищий в світі. Канадці вступають до коледжу в 16 (в більшості провінцій) або 18 років. Навчальний календар варіюється від 180 до 190 днів. Результати можуть стати ще краще, якщо зробити пріоритетом інвестиції в початкову освіту. ВВП на душу населення - $ 44656. Канада інвестує 5,4% свого ВВП в сектор освіти.
8. Нідерланди
Низький рівень інвестицій, слабке планування і управління в середню освіту, опустили Нідерланди на 8 місце в рейтингу. ВВП на душу населення - $ 42586.
9. Ірландія
Рівень грамотності становить 99% серед чоловіків і жінок. Освіта в країні є безкоштовним для всіх рівнів - від початкового до коледжу / університету. Тільки студенти з ЄС платять за навчання і оподатковуються. Ірландський уряд інвестує в освіту 8.759 млн євро щорічно.
10. Польща
Міністерство освіти Польщі керує системою в країні. Згідно з індексом Пірсона, Польща зайняла 4-е місце в Європі і 10-е в світі, завдяки хорошій організації початкового і середнього (базової та повної) освіти. ВВП на душу населення - $ 21118.
11. Данія
Система освіти Данії включає дошкільну, початкову, середню і вищу освіту, а також, освіту для дорослих. У середню освіту додатково виділяються гімназія, програма загальної підготовки, програма надходження в комерційні та технічні вузи і професійно-технічну освіту. Аналогічно, вищу освіту також включає в себе ряд програм. Освіта є обов'язковим для дітей до 16 років. «Folkeskole» або вища освіта не є обов'язковою, однак 82% студентів навчаються, що позитивно характеризує перспективи країни. Освітні індекси і індекс людського розвитку ООН в Данії є одними з найвищих в світі. ВВП на душу населення - $ 57998.
12. Німеччина
Німеччина прагне до організації однієї з кращих освітніх систем в світі. Освіта повністю у веденні держави і, отже, не має ніякого відношення до місцевого управління. Дитячий сад не є обов'язковим, але середня освіта є обов'язковою. В системі загальної середньої освіти діє п'ять типів шкіл. Німецькі університети визнані одними з кращих в світі і сприяють поширенню освіти в Європі. ВВП на душу населення - $ 41248.
13. Росія
Країна має подальші резерви для поліпшення позицій, якщо зверне увагу на розвиток дошкільної та початкової освіти. Рівень грамотності практично 100%. Згідно з опитуванням Світового банку, 54% зайнятого населення в Росії мають вищу освіту, що, безсумнівно, є найвищим досягненням для освіти на рівні коледжу в світі. Витрати на освіту перевищили $ 20 млрд. В 2011 році. ВВП на душу населення - $ 14645.
14. США
Багато хто вважає США країною з високим рейтингом освіти, проте, це далеко не так. Незважаючи на добре розвинену і одну з найпотужніших економік в світі, освітня система США не входить навіть в топ-10. Витрати національного бюджету на освіту в $ 1,3 трлн забезпечують рівень грамотності 99% (серед чоловіків і жінок). Серед 81.5 млн учнів 38% відвідують початкову школу, 26% середню і 20,5 млн - вищу. 85% учнів закінчують середню школу, 30% отримують диплом про вищу освіту. Всі громадяни мають право на безкоштовну початкову освіту. ВВП на душу населення - $ 54 980 (6-е місце в світі).
15. Австралія
Річний бюджет на потреби освіти склав 5,10% ВВП - більше $ 490 млн - в 2009 році. Англійська мова - основна мова навчання. Рівень населення з початковою освітою - майже 2 мільйони. Рівень грамотності 99%. Середню освіту мають 75%, а вища - 34% жителів країни. Штати і громади практично повністю контролюють місцеві освітні установи і систему оплати. PISA оцінила австралійську систему освіти з точки зору читання, науки і математики, як 6, 7 і 9 в світі. ВВП на душу населення - $ 44346.
16. Нова Зеландія
Витрати Міністерства освіти Нової Зеландії в 2014-2015 навчальному році склали $ 13183 млн. Англійська і маорі є основними мовами навчання. Погані результати тестів в початковій школі є основною перешкодою для поліпшення рейтингу. PISA дає 7-е місце країні в області науки і читання, і 13-е в математиці. Індекс освіти HDI найвищий в світі, але він оцінює тільки кількість років, проведених в школі, а не рівень успішності. ВВП на душу населення - $ 30493.
17. Ізраїль
Бюджет системи освіти становить приблизно 28 млн.шекелей. Навчання ведеться на івриті та арабською мовою. Рівень грамотності серед чоловіків і жінок досягає 100%. Початкова, середня і вища освіта утворюють комплексну систему. У рейтингу Організації економічного співробітництва і розвитку 2012 року Ізраїль представлений як друга найбільш освічена нація в світі. 78% витрат бере на себе держава. 45% громадян мають середню або вищу освіту. Низький показник за індексом Пірсона пов'язаний з низьким рівнем інвестицій в сферу дошкільної та початкової освіти. ВВП на душу населення - $ 35658.
18. Бельгія
Система освіти в Бельгії є неоднорідною і в основному фінансується і управляється на рівні земель: фламандських, німецькомовних і французьких. Федеральний уряд грає несуттєву роль в фінансування місцевих навчальних закладів. Початкову освіту є обов'язковим. У всіх громадах слідують однаковим етапах навчання: базове, дошкільна, початкова, середня, вища, освіта в університеті і професійно-технічне навчання. За індексом освіти ООН країна посідає 18-е місце. ВВП на душу населення - $ 38826.
19. Чехія
Освіта є безкоштовним і обов'язковим до 15 років. Навчання в основному складається з п'яти етапів, включаючи дошкільну, початкову, середню освіту, коледжі та університети. ВВП на душу населення - $ 28086.
20. Швейцарія
Питання освіти вирішуються виключно на рівні кантонів. Початкову освіту є обов'язковим. 10 з 12 вузів в конфедерації належать і управляються кантонами, два знаходяться у федеральній юрисдикції: управляються і контролюються Державним секретаріатом з питань освіти, науки та інновацій. Університет в Базелі має славну багатовікову історію: він заснований в 1460 році і прославився дослідженнями в області медицини і хімії. Швейцарія посідає друге місце після Австралії за кількістю іноземних студентів, що навчаються у вищих навчальних закладах. У країні досить висока кількість Нобелівських лауреатів. Країна займає 25 місце в світі в області науки, 8 в математиці. У рейтингу глобальної конкурентоспроможності Швейцарія займає 1-е місце. ВВП на душу населення - $ 47863 (8-е місце в світі).
    Судячи з представленої інформації, гроші - важливий фактор для розвитку системи освіти, але далеко не єдиний. У всіх країнах-лідерах освіту - це невід'ємна частина культури і способу життя:
  • не тільки батьки та викладачі, а й самі студенти зацікавлені в отриманні освіти, тому що воно високо цінується в суспільстві і монетизуються в процесі кар'єрного зростання;
  • викладання почесно як кар'єри і має високий соціальний статус, хоча оплата може бути відносно невисокою.