SPIE Русский Українська English            VK

В Сан Франциско (США) 31 січня 2018 року відбулася ювілейна десята щорічна церемонія SPIE та Photonics Media церемонія визначення переможців конкурсу «Prism Awards for Photonics Innovation», який вважається "Oskars of the photonics industry". Переможці визначалися в наступних категоріях:

Детектори та датчики

Переможець NKT Photonics (Birkeroed, Denmark)
Зростаючий попит на ефективні відновлювані джерела енергії робить управління енергетичними мережами більш складними. Система LIOS EN.SURE DTS & RTTR вимірювання температури та деформації на основі волоконно-оптичного волокна призначена для управління енергетичними мережами. Вона контролює підземні кабелі передачі та розподілу живлення, а також повітряні лінії електропередачі. За допомогою оптичного волокна, вбудованого в кабель живлення або встановленого ззовні, система LIOS EN.SURE здатна вимірювати температуру та деформацію кабелю на відстанях до 70 км. Вона може обробляти до 16 волокон і 16 окремих силових кабелів.
Фіналісти Princeton Infrared Technologies, Inc.: LineCam12, Xenics NV: XLIN FC 2048

Екологічний моніторинг

Переможець Block Engineering (Massachusetts, U.S.)
Використовуючи QCL в комбінації з середньою ІЧ-спектроскопією, LaserWarn може швидко виявити та ідентифікувати хімічні сполуки. Система підтримує лазери із зовнішнім резонатором зі скануванням по спектральному діапазону від 5 до 13 мкм швидше ніж 40 мсек. Це дозволяє зменшити хімічні загрози. системи можуть відслідковувати хімічні сполуки на тисячах квадратних футів, як у приміщенні, так і поза ним. LaserWarn реалізує алгоритми хімічного аналізу, які забезпечують можливість виявлення та ідентифікації компонентів з великим числом багатокомпонентних сумішей у реальних середовищах.
Фіналісти Blue Industry and Science: X-FLR8 V2, Daylight Solutions, Inc.: ChemDetect Mid-IR Liquid Analyzer

Освітлення та джерела світла

Переможець SoraaLaser (Каліфорнія, США)
Використовуючи QCL в комбінації з середньою ІЧ-спектроскопією, LaserLight Fiber Module може швидко виявити та ідентифікувати хімічні сполуки. Система підтримує лазери із зовнішнім резонатором зі скануванням по спектральному діапазону від 5 до 13 мкм швидше ніж 40 мсек. Це дозволяє зменшити хімічні загрози. системи можуть відслідковувати хімічні сполуки на тисячах квадратних футів, як у приміщенні, так і поза ним. LaserWarn реалізує алгоритми хімічного аналізу, які забезпечують можливість виявлення та ідентифікації компонентів з великим числом багатокомпонентних сумішей у реальних середовищах.
Фіналісти Lumileds: LUXEON 3535L HE Plus, OSRAM: SFH 4735

Зображення та фотоапарати

Переможець Luminar (Florida, U.S.)
Вирішуючи незадоволені потреби в індустрії автономної мобільності, лідар Model-G 3D LiDAR обробляє мільйони точок даних в секунду на відстані більше 200 м. Система забезпечує 38x більшу просторову роздільну здатність і 6x дальнсть, ніж більшість існуючих систем. датчик ASIC Si-InGaAs працює на хвилі 1550 нм, забезпечує більш високу чутливість і меншу вартість, ніж інші приймачі InGaAs.
Фіналісти Daylight Solutions, Inc.: Spero-QT, Teledyne DALSA: Piranha4 Polarization Line Scan Camera

Лазери

Переможець Class 5 Photonics (Hamburg, Germany)
Supernova OPCPA - "найпотужніший фемтосекундний лазер на ринку" - працює у 10 разів швидше (1-мДж, 100-кГц, 100-Вт), ніж звичайні лазери на Ti: Sapphire. Це призводить до надзвичайно короткого тривалості імпульсу до 15 фсек і охоплює широкий діапазон довжин хвиль (від 0,4 до 3,0 мкм
Фіналісти KMLabs: Y-Fi OPA, Optores GmbH: NG-FDML

Інструменти природознавства

Переможець Quantumcyte (California, U.S.)
Q1 ArraySeQ - це платформа аналізу окремих клітин для фенотипічного профілювання окремих клітин з понад тисячі одночасно. Поєднує інформацію з генетичними даними, зібраними з кожної клітини. Цей фенотипічний зв'язок з генотипічною кореляцією у багатьох тисячах клітин одночасно дає нові персоналізовані варіанти лікування раку та інших генетичних захворювань.
Фіналісти neaspec GmbH: cryo-neaSNOM, Tomocube: HT-2

Обробка матеріалів та виробництво домішок

Переможець LIMO GmbH (Dortmund, Germany)
Activation Line UV-L750 являє собою систему оптичного формування пучка ультрафіолетового лазера (LLO) гнучких OLED-дисплеїв. Технологія дозволяє 10-кратне збільшення глибини поля при високотехнологічних процесах масового виробництва гнучких OLED. Вона може поєднувати до 12 лазерних джерел у один пучок, а також може бути використаний для LLO та твердофазного лазерного відпалу.
Фіналісти Han's Laser Technology Industry Group Co., Ltd.: Multi-axis and High-Precision UV-Laser System for PVD Ablation Processing

Медична діагностика та терапія

Переможець ContinUse Biometrics (Tel Aviv, Israel)
Сенсор SmartHealth Mod використовується для біомедичного дистанційного зондування та виявляє нановібрації. Цей фотонний датчик здатний одночасно контролювати кілька біопарамтерів безперервно і з відстані. З додатком для смартфонів він може контролювати частоту серцевих скорочень, мінливість та швидкість пульсової хвилі та артеріальний тиск.
Фіналісти Lightpoint Medical Ltd.: LightPath Imaging System, Lumedica: OQ LabScope

Оптика та оптико-механічні компоненти

Переможець AdlOptica Optical Systems GmbH (Berlin)
Технологія mulXocus оптики дозволяє проводити одночасну багатошарову обробку матеріалу з контролем поширення обробленої зони, наприклад, тріщин у склі та інших крихких матеріалах.
Фіналісти Optotune Switzerland AG: MR-15-30 dual axis vector scan mirror with position feedback, Spectrolight, Inc.: Flexible Wavelength Selector

Тести і вимірювання

Переможець Spheryx Inc. (New York, U.S.)
XSight точно виявляє, підраховує та характеризує розмір часток та показник заломлення в діапазоні від 500 нм до 10 мкм. Інструмент забезпечує кількісне вимірювання розмірів та складу в складних зразках, в їх рідному середовищі та в режимі реального часу.
Фіналісти Gamma Scientific: GS-1290-NED Near Eye Display Measurement System, Si-Ware Systems: NeoSpectra Micro