SPIE Русский Українська English            VK
   

Науково-технічна рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі підготувала проект рішення про підготовку до започаткування скасування технічних стандартів СРСР на території України з 1 січня 2016 року.
Згідно з документом, центри стандартизації, метрології та сертифікації до грудня 2016p. повинні провести аналіз техстандартів СРСР, що діють в Україні, і запропонують термін перехідного періоду, який почне діяти з 1 січня 2016 року. На сьогодні фонд національних стандартів становить 29600 документів, з яких біля 13000 складають ГОСТи, які слід скасувати .
Передбачається об’єднати норми законів “Про підтвердження відповідності”, “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” і декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року № 46-93 “Про стандартизацію і сертифікацію”, одночасно визначаючи їх як втратили силу, а також пропонується внести зміни до низки законодавчих актів України.
Відзначається, що приоритетним є гармонізація національних стандартів з європейськими, а відповідно до європейської практики саме бізнес повинен фінансувати розробляння стандартів.

Назад...